İstanbul Aile Vakfı'nın düzenlediği Aile Buluşmaları konferansında Araştırmacı-Yazar Zekeriya Erdim ve Uzman Aile Danışmanı Saliha Erdim Mutlu Ailenin Sırları”nı anlattı.
Zekeriya Erdim, mutlu ailenin hem sırları hem de sınırları olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, mutluluğun ve bunun aile ile olan ilişkisinin ne derece önemli olduğunu vurguladı.
Mutlu olmak demek, hayallerimizin gerçek olması demek. İsteklerimizin, ihtiyaçlarımızın karşılanması demek. Umduğumuza nail olmuş olmamız demek. Özetle, memnun, mesut ve bahtiyar olma hali. Bu halin yakalanması gereken en önemli alanlardan birisi, hatta birincisi ailedir. Eğer aile ortamında memnun, mesut ve bahtiyar olmayı başarabilirsek, hayatın bütün alanlarına bunu, hem kendimiz için hem ülkemiz, hem toplumumuz, hem dünyamız için yansıtabiliriz.
Mutlu aile olmanın sırlarından ilki, yaratılış gayemizi benimsemektir. Her şeyin bir yaratılış amacı vardır. İnsanın da bu yaratılış amacının farkında olması ve bu amacı benimsemesi gerekir. Aksi halde, insan içinde bulunduğu alem ile bir beraberlik sağlayamaz.
İnsan yaratılmışların en üstün olanıdır ve insanın iki temel vasfı vardır. Bu vasıflar, Allah’a kul olmak ve o kulluğun bir açılımı olarak yeryüzünün bir halifesi olmak. Yani, yeryüzünü yaşanılır bir yer haline getirmek. Bu amacı benimsemek ve aile kurumunu da bu amaca uygun düzenlemek memnun, mesut, bahtiyar olmanın bir formülüdür. Bir formül, bin çözüm demektir.
Saliha Erdim, içsel denge ve huzurun, diğer insanlarla sağlıklı ilişki kurmanın en temel gereksinimi olduğunu vurguladı. Kendi içerisinde mutlu olmayan bir insanın, başkaları ile ilişkisinde de mutluluğu yakalayamayacağını belirtti.
Aile çoğaltmak, aile güçlendirmek, aile; ailede kök saldırmak üzere var. Aile insanın dengesini kurmak, korumak ve aileden ayrılan, doğru ile yanlış arasında seçim yapması gerektiğinde tereddüt etmeden doğruyu seçecek bir akıl, irade, mantık olgunluğuna ulaştırmak için aile ve anne-baba var. Fakat bilmeyen el hüner üretmez. Bu sebeple, Rabbimiz ilk emri olan “Oku” emri, bizim hayatımızda ne kadar iyi şey var ise bunların mutlaka bilgi ile, mutlaka öğrenerek yapmamız gerektiğini bize söyler.
Aile, birbirimizin bilgi, donanım, moral gücü yükselterek hataları en aza indirmek, iyi ve doğru halleri en yükseğe çıkarmak için var. Aile, değer üretim ve denge kazandırma merkezidir. Aile, insanın insan olma şuurunu kazanarak, yeryüzünde Allah adına dimdik yürümeyi sağlayan müessesedir.