İSTANBUL AİLE VAKFI VAKIF SENEDİ
27.05.2024
Madde 1.VAKFIN ADI
Vakfın Adı “İSTANBUL AİLE VAKFI”dır. İşbu resmî senette sadece “Vakıf” olarak anılacaktır.
Madde 2.VAKFIN MERKEZİ
Vakfın merkezi “İstanbul”ili, “Üsküdar” ilçesinde olup, adresi “Beylerbeyi Mahallesi, Kızılağaç Sokak, Numara: 21/1/1”dir. Yönetim Kurulu kararıyla Vakfın adresi değiştirilebilir. İlgili mevzuat çerçevesinde Vakıf Yönetim Kurulu kararı ve yetkili makamlardan izin almak kaydıyla yurt içinde veya dışında şube ve temsilcilikler açılabilir.
Madde 3.VAKFIN AMACI
- “Ailenin kurulması, korunması, kurtarılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi” için gayret etmek.
- Ailenin, fert ve toplum için önemi konusunda farkındalık oluşturmak.
- Aile bağlarını kuvvetlendirmek ve sosyal dayanışmayı arttırmak.
- Aile sevgisini pekiştirmek ve çoğaltmak.
- Aile ve neslin korunması, insan neslinin sürdürülebilirliği için gayret etmek.
- Fıtrata uygun doğal aile yapısını güçlendirmek.
- Ailenin ve aile değerlerinin çözülmesinin, yozlaşmasının veya millî-geleneksel-kültürel değerlerimizden uzaklaşmasının oluşturabileceği ruhsal ve sosyal sıkıntıların üzerine gitmek.
- Aile yapısını ifsat eden sorunların kaynaklarını tespit etmek ve onlarla mücadele etmek.
- Aile yapısının ıslahı ve ihyası için gayret etmek.
- Ailenin içerisinde bulunduğu toplumun asayişini etkileyen sorunlarla mücadele etmek.
- Aile sorunlarının çözümüyle alakalı olarak aile ve fertleriyle temasta bulunmak.
- Aileyi etkileyen sorunların çözümünde ailelere yardımcı olmak.
- Ailenin sorunlarıyla ilgilenmek, aile hakkında koruyucu tedbirler almak, aileyi birlikte tutmaya yardımcı olmak.
- Ailenin eğitici, önleyici, koruyucu rolünü sürekli gündemde tutmak.
- Anne-babaların ve aile büyüklerinin çocukları üzerindeki eğitici, şekillendirici etkisinin kaybolmasının önüne geçmek.
- Toplumun sosyal, kültürel, eğitim ve ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak.
- Sosyal ve insanî meselelerin çözümüne, toplumun maddî ve manevi gelişmesine katkıda bulunmak.
- Ekonomik ve malî bakımdan güçsüz durumda olan aileleri desteklemek, güçlendirmek ve onların sosyal ve ekonomik durumlarını düzeltmeye çalışmak.
- Aile kurmak isteyen gençlere, fertlere evlilikle ilgili maddî-manevî destek olmak.
- Ülkemizin örf, âdet, millî ve kültürel değerlerini araştırmak, tanıtmak, desteklemek, başta ailede olmak üzere sosyal her alanda korumak ve yaşatmak.
- Aile fertlerinin eğitim seviyesinin yükselmesi için gayret etmek.
- Çocukların aile içindeki gelişim ve eğitimlerine katkı sağlamak.
- “Aile” üzerine araştırma ve akademik çalışmalar yürütenler başta olmak üzere; öğrencilerin kabiliyetlerini geliştirmek, eğitim ve öğretimlerini sağlıklı bir şekilde yürütmeleri için her türlü maddî-manevi destek olmak.
- Aileyle ilgili her konuda ilmî-fikrî-bilimsel çalışmalara ve aile literatürüne katkı sağlamak.
- Aileye dair yapılan her türlü müspet çalışmaları destekleyici, ödüllendirici, teşvik edici olmak.
Madde 4. VAKFIN FAALİYETLERİ
Madde 3 teki tüm amaçlar için;
- Aileye dair ulusal ve uluslararası çapta kamuoyu oluşturmaya yönelik faaliyetler yürütmek.
- Aile temalı televizyon, radyo, sosyal medya, dijital medya, görüntülü ve sesli medya vb. her nevi basın-yayın-medya faaliyetleri gerçekleştirmek.
- Aile konusunda kitap, dergi, bülten, risale, rapor, süreli ve süresiz yayınlar gibi her nevi neşriyat faaliyetleri gerçekleştirmek.
- Aileyi eğitici ve destekleyici faaliyetler düzenlemek.
- Aileye dair toplumun her kesiminden her yaş grubuna hitap eden eğitim-kültür-sanat faaliyetleri gerçekleştirmek.
- Aile konulu her türlü buluşma, toplantı, panel, seminer, sempozyum, çalıştay, konferans, kongre, forum, zirve, şûra vb. etkinlikler tertip etmek.
- Aile fertleriyle sanal veya gerçek ortamda yapılan aile danışmanlık ve psikolojik danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirmek.
- Aileyi ilgilendiren tüm konularda her türlü bilimsel ve sosyal faaliyetler yapmak, yaptırmak ve yapılanlara destek olmak.
- Aileyle ilgili bütün konularda literatüre katkı sağlayacak her türlü ilmî-fikrî-bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yapmak, yaptırmak, yapanlara destek olmak.
- Ailelerin ihyası ve ıslahına yönelik her türlü rehberlik, danışmanlık, eğitim, sosyal yardım gibi faaliyetlerde bulunmak ve buna yönelik birimler oluşturmak, merkezler açmak.
- Aile fertlerinin eğitimi ve gelişimi için müesseseler açmak veya kurulu olanları desteklemek.
- Çocukların ve gençlerin eğitimiyle ilgili her türlü katkı sağlayan proje ve faaliyetlerde bulunmak, var olanlara destek olmak.
- Aile kurma hususunda maddî desteğe ihtiyacı olan gençlere, fertlere evlilikleriyle ilgili aynî ve nakdî yardımlarda bulunmak.
- Aile kuracak gençlere, fertlere evlilik öncesinde “Evlilik Okulu”, “Aile Okulu” vb. başlıklarda eğitimler düzenlemek, sertifika vermek, bu hizmeti veren kurum-kuruluşları desteklemek.
- “Aile Danışmanlık Merkezleri” açarak, aile ve fertleriyle birebir görüşmeler yapmak, onların sorunlarıyla ilgilenmek, onlara psikolojik destek vermek ve her türlü terapi hizmetleri sunmak.
- Ailenin sorunlarıyla ilgilenen, aileyi birlikte tutmaya çalışan diğer “Aile Danışmanlık Merkezleri”ni desteklemek, bu tür kuruluşlarla işbirliği içerisinde olmak.
- Aile sağlığı üzerinde çalışma ve organizasyonlar yapmak, olanları desteklemek.
- Aile ile ilgili faaliyet gösteren tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlamak, ortak projeler ve faaliyetler gerçekleştirmek.
- Aileye dair yurtiçi ve yurtdışında her türlü eğitim, öğretim, sağlık, sosyal, kültürel, sportif ve çevre ile ilgili faaliyetler gerçekleştirmek.
- Aileye ve topluma değer katan bilim ve teknoloji alanındaki faaliyetlere, kurum ve kuruluşlara destek olmak.
- Aile fertlerinin eğitim seviyesinin yükselmesi adına gerekli çalışmalar yapmak, bu gayeye matuf faaliyetlerde bulunmak ve yapılan mevcut faaliyetlere destek olmak.
- “Aile” üzerine araştırma ve akademik çalışmalar yürütenler başta olmak üzere, yurtiçinde ve yurtdışında öğrenim gören, ihtisas-staj yapan ferdlere, ulusal ve uluslararası düzeyde bilim-sanat-kültür-spor vb. alanlarda başarı sağlayan kişilere, burs, ödül, teşvik gibi aynî ve nakdî yardımlarda bulunmak.
- Yurtiçinde ve yurtdışında yardıma muhtaç ailelerin öğrencilerine burs vermek veya öğrenimlerini sürdürmeleri için her türlü yardımı yapmak, iaşe ve ibatelerini sağlamak,
- Aileyi etkileyen her türlü rahatsızlıklar konusunda, sağlık alanında kamunun yükünü azaltacak çalışmalar yapmak, müesseseler açmak, ilgili kurum-kuruluşlarla işbirlikleri yapmak.
- Yardıma-bakıma muhtaç, dar gelirli aileler için destek alanları oluşturmak, bu gayeye matuf olarak “Gıda Bankacılığı” kapsamında yardımlar ulaştırmak.
- Yurtiçi ve yurtdışında “Ailenin kurulması, korunması, kurtarılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi” için her türlü proje ve çalışmalar yürütmek, bu alanlardaki kişi-kurum-kuruluşlarla ortak faaliyetler geliştirmek ve gerçekleştirmek.
- Ailenin kurulması, korunması, kurtarılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde; platform, birlik, topluluk, kulüp, grup, forum, ajans, federasyon, konfederasyon vb. oluşumları kurmak; mevcut oluşumlara üye olmak, onlarla işbirliği yapmak.
- Fakir, kimsesiz ve düşkün ailelerin ve aile fertlerinin barınabileceği huzur evleri, sığınma evleri vb. mekanlar tesis etmek, inşası‑tadilatı‑tefrişatından işletmesine kadar tüm faaliyetlerini yürütmek.
- Ailenin okuyan, eğitimle meşgul olan fertlerinin barınabileceği evler, konuk evleri, pansiyonlar ve yurtlar inşa etmek, işletmek.
- Ailenin refahını temin maksadıyla, ihtiyacı olan ve Yönetim Kurulunca ihtiyacının olduğuna kanaat getirilen kimselere, imkânlar ölçüsünde sosyal yardımlarda bulunmak,
- Vakfın amaçları doğrultusunda tek başına veya başka kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak, ailenin kültürel ve sanatsal anlamda gelişimine katkı sağlayacak; sinema, dizi film, tiyatro, müzik, dergi, bülten, kitap, radyo, televizyon, gazete, sosyal medya, dijital mecralar gibi her türlü alanda çalışmalar yapmak, yapılanlara destek vermek.
- Aile kulübü, çocuk kulübü, doğa kulübü, yüzme kulübü, izci kulübü, resim kulübü, spor kulübü gibi aileyi ve çocukları yakından ilgilen kültür ve sanat faaliyetleri düzenlemek.
- Aile bireylerine çeşitli konularda bilgi ve beceri kazandıracak; okuma‑yazma, yabancı dil, kişisel gelişim, eğitim ve güzel sanatların çeşitli kollarında atölye ve kurs faaliyetleri gerçekleştirmek, sertifika vermek.
- Vakıf bünyesindeki çalışanlara ve dışardan talep edenlere; Aile Danışmanlığı, Psikolojik Danışmanlık eğitimleri düzenlemek. Yurtiçi ve yurtdışından alanında uzman kişilerin sunumlarıyla özel eğitim faaliyetleri gerçekleştirmek ve sertifika vermek.
- Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında Vakfın amaçları doğrultusunda aile bireylerinden öğrenci olanlara hizmet vermek üzere; ilköğretim, ortaöğretim, lise ve yükseköğretim düzeyinde özel okul ve her nevi eğitim‑öğretim kurumları açmak, tahsis almak, işletmek veya bu kurumlarla iş birliği yapmak.
- Başta Aile Danışmanlık Merkezleri olmak üzere Vakıf faaliyetlerini yapmak için yurt dışında ve yurt içinde şube açmak veya başka kurum-kuruluşlarla işbirliği yapmak. Vakfın gaye ve amaçlarına yönelik faaliyette bulunan yurt içinde ve yurt dışında resmi veya özel kurum-kuruluşlardan aynî ve nakdî destek almak veya destekte bulunmak.
- Vakfı ziyaret ya da faaliyetlerine iştirak maksadıyla şehir dışından‑yurtdışından gelen misafirler için; misafirhaneler kiralamak, satın almak, inşa etmek, işletmek. Gerektiğinde misafirleri başka misafirhane, otel vb. müesseselerde ağırlamak ve bu amaçla resmi ve özel kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak.
- Aileyi ilgilendiren her seviyede bilgi ve görgü geliştirici mahiyette; geziler, ziyaretler, kamplar, piknikler, konserler, turneler vb. etkinlikler düzenlemek. Bu tür programları düzenleyen resmi ve özel kuruluşlarla işbirlikleri yapmak.
- Aileye dair yapılan her türlü müspet çalışmalara ilişkin teşvik ödülleri vermek. Buna dair “Aile Ödülleri”, “Aile Dostu Ödüller” gibi başlıklarda tören vb. programlar organize etmek.
- Kamu yararına ve toplumun faydasına gerçekleştirilen tüm bu faaliyetlere ilişkin, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara üye olmak, akredite olmak, denklik almak. Resmî kurum ve kuruluşlarca kabul edilen akrediteli sertifika vb. belgeler düzenlemek.
Madde 5. VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER
Vakıf gayesine ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış vasiyet, satın alma veya kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya Vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, kiralamaya, devir ve ferağ etmeye gelirlerini almaya ve harcamaya, Vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da birçok kez yatırımda kullanmaya, Vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet satın alma, kiralama ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları, yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve Vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip, satmaya, kiralamaya, Vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yasal izin alındığında yurt dışındaki Vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule Vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve Vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, ortaklıklar kurmaya kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, Vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk medeni kanununun 48.Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.
Madde 6. VAKFIN MAL VARLIĞI
Vakfın kuruluş malvarlığı kuruculardan tahsis edilmiştir.
Kuruluş malvarlığı, vakfın kurulmasını müteakip, malvarlığına yapılacak ilavelerle arttırılabilir.
Madde 7. VAKFIN ORGANLARI
Vakfın organları şunlardır:
- Mütevelli Heyeti
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
Madde 8. MÜTEVELLİ HEYETİ
- Vakfın ilk mütevelli heyeti ekli listede adları yazan gerçek kişilerden oluşan 10 (on) kişidir.
- İlk mütevelli heyetinin üyelerinden herhangi birisinin ölümü ya da istifası haricinde mütevelli heyetinden çıkması söz konusu değildir.
- Mütevelli Heyet Üye sayısı en fazla 60 (altmış) olabilir.
- Ölüm, istifa ya da bir başka nedenle boşalan üyeliklere yönetim kurulunca teklif edilen ve Mütevelli Heyeti tarafından kabul edilen kişiler seçilebilir.
- Vakfa önemli hizmet ve katkıları olanlar, Yönetim Kurulunun teklifi ve Mütevelli Heyeti kararı ile Mütevelli Heyeti üyeliğine alınabilir.
Madde 9. MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV ve YETKİLERİ
Mütevelli Heyeti Vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli Heyetinin yetkileri aşağıda gösterilmiştir;
- Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek ve bu politikaların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek,
- Yönetim Kurulunu seçmek,
- Denetim Kurulunu seçmek,
- Yeni Mütevelli Heyeti üyelerini seçmek,
- Yüksek İstişare Heyetini kurmak, üyelerini belirlemek.
- Gerektiğinde Vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,
- Vakıf Yönetim Kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile Denetim Kurulu raporlarını görüşüp incelemek, Yönetim Kurulunun ibrası konusunda karar vermek,
- Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek.
- Kamu görevlileri dışındaki Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek.
Madde 10. MÜTEVELLİ HEYETİNİN TOPLANTI ZAMAN ve KARAR NİSABI
- Mütevelli Heyeti; ilk toplantısını Vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapar; Mütevelli Heyeti olağan olarak (2) iki yılda (1) bir kez, yılın son (3) üç ayı içerisinde toplanır.
- Yönetim Kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya Mütevelli Heyeti üyelerinin en az beşte birinin yazılı olarak Yönetim Kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir.
- Olağan ve olağanüstü toplantılarda ilan olunan gündemin dışındaki konular görüşülemez. Ancak olağan toplantıda, divanın teşkilinden hemen sonra hazır bulunanların en az beşte ikisinin yazılı önerisiyle; senet değişikliği ve Vakıf organları ile Vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür.
- Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı, telefon, SMS, sosyal medya, elektronik posta sistemi gibi ileti veya iletişim araçlarından herhangi biri kullanılarak duyurulur.
- Mütevelli Heyeti, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve aynı saatte yapılır. Bu ikinci toplantıda nisap aranmaz.
- Mütevelli Heyetinde kararlar toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde divan başkanının oyu 2 (iki) oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye Mütevelli Heyetinden bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekâlet toplanamaz.
- Vakıf senedinde yapılacak değişiklik düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı üye tam sayısının beşte üçüdür (3/5).
Madde 11. YÖNETİM KURULU
- Vakıf Yönetim Kurulu Mütevelli Heyetince 2 (iki) yıllığına seçilecek 9 (dokuz) asil ve 9 (dokuz) yedek üyeden oluşur.
- Yönetim Kuruluna, Mütevelli heyeti dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.
- Yönetim Kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı /yardımcıları, genel sekreter ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır.
- Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple Yönetim Kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır.
- Yönetim Kurulu, ayda en az 1 (bir) kez toplanır.
- Toplantı yeter sayısı 5 (beş) olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu 2 (iki) oy sayılır. Alınan kararlar, noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.
Madde 12. YÖNETİM KURULUNUN GÖREV, YETKİ ve SORUMLULUKLARI
Yönetim Kurulu, Vakfın idare ve icra organıdır. Bu sıfatla yönetim kurulu:
- Vakıf amacı doğrultusunda, faaliyet maddelerinde geçen her hususta karar alır ve uygular.
- Mütevelli Heyetince belirlenen genel politikalar ışığında Vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve uygular.
- Vakfın malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.
- Vakıf, tüzel kişiliği adına bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali vs. konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
- Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla, gerektiğinde Vakfa Genel Müdür atar.
- Vakıf genel sekreterliği, yönetim danışmanlığı, danışma kurulu veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir gerektiğinde işlerine son verir.
- Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamalarını yapar, ücretlerini tayin eder. Vakıfta istihdam edilecek personelin görevine gerektiğinde son verir.
- İlgili mevzuat hükümleri çerçevesince yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir. Farklı kurum ve kuruluşlar ile imtiyaz sözleşmesi, işbirliği sözleşmesi yapar. Bu hususta gereken bütün işlemleri yürütür.
- Vakfın muhasebe işlerini kontrol eder. Hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilan edilmesini sağlar.
- Mütevelli Heyetinin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.
- Mütevelli Heyeti toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.
- Mütevelli Heyeti toplantılarında döneme ait Vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.
- İlgili mevzuat ile Vakıf senedi ve Vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.
Madde 13. VAKFIN TEMSİLİ
Vakfı, Yönetim Kurulu temsil eder. Yönetim Kurulu bu temsil yetkisini Yönetim Kurulu Başkanına, Başkan Yardımcısı / Yardımcılarına veya Genel Sekreterine devredebilir. Yönetim Kurulu, genel veya belli hal ve konularda belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını temsilci veya temsilciliklerini herhangi bir sözleşmeye akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi Vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.
Madde 14. DENETİM KURULU
Denetim Kurulu, Mütevelli Heyeti adına Vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim Kurulu, Mütevelli Heyetince 2 (iki) yıl için seçilecek 3 (üç) kişiden oluşur. Ayrıca 1 (bir) yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asıl üye yerine yedek üye göreve çağrılır. Denetim Kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. Hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, Mütevelli Heyeti toplantısından en az 15 (on beş) gün önce Mütevelli Heyetine sunulmak üzere Yönetim Kuruluna verilir.
Madde 15. HUZUR HAKKI
Kamu görevlileri dışında Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını Mütevelli Heyeti belirler.
Madde 16. VAKFIN GELİRLERİ
Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir.
- Vakfın amacına uygun her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar.
- Vakıf faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler.
- İktisadî işletmelerden, iştiraklerden, ortaklıklardan ve imtiyaz sözleşmeleri ile yapılan işbirliklerinden sağlanacak gelirler.
- Vakıf menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesiyle sağlanacak gelirler.
- Ulusal, uluslararası fonlardan alınacak hibeler.
Madde 17. VAKIF GELİRİNİN TAHSİS ve SARF EDİLECEĞİ YERLER
Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte biri (1/3) yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve Vakfın malvarlığını artırıcı yatırımlara, kalan üçte ikisiyse (2/3) Vakfın amacına uygun faaliyetleri hayata geçirmeye kullanılır.
Madde 18. RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ
Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler, Yönetim Kurulunun veya Mütevelli Heyeti üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi üzerine Mütevelli Heyeti üye tam sayısının en az beşte üçünün (3/5) onayı ile yapılır.
Madde 19. VAKFIN SONA ERMESİ
- Vakıf amacına ulaşmak için yeterli olanaklara sahip olamaz hale gelmiş ve bu durum düzeltilemez nitelikteyse Yönetim Kurulunun da önerisi dikkate alınarak Mütevelli Heyeti üyelerinin kararıyla Vakfın feshine karar verilebilir. Ancak bu durumda dahi Mütevelli Heyetince Vakfın imkanları toplanarak bu malvarlıklarının daha dar bir alanda kullanılarak amaçlarının kısmen de olsa hayata geçirilmesini hedeflemek ve Vakfın sürekliliğini korumak esastır.
- Vakfın feshi ancak Yönetim Kurulunun veya Mütevelli Heyeti üye tam sayısının beşte üçünün (3/5) yazılı teklifi ve Mütevelli Heyeti üye tam sayısının beşte dördünün (4/5) onayı ile mümkündür.