Anne baba olmaya karar vermek zor olduğu kadar keyifli, çiftlerin hayatlarını farklı bir noktaya taşıyan bir deneyimdir. İlk çocuğun aileye katılması ile değişen ailenin dinamiği ikinci çocukla beraber daha farklı bir şekilde yeniden yapılanmaktadır. Bu sefer devreye ilk çocuğun kardeş ile ilgili düşünceleri, duyguları, algıları ve tepkileri de girmektedir. Aile ilişkilerinde sevgi, koşulsuz kabullenme ve destek kavramları ön plandayken kardeş ilişkilerinde rekabete bağlı problemler de ortaya çıkabilir. Kardeş kıskançlığının hangi durumlarda ortaya çıkabilir ve bu durumla karşılaştığınızda dikkat etmeniz gereken önemli noktalar:

Kardeşlik Bağı

Çocuklar için aileleri ilk sosyalleşme ortamlarıdır. Öncelikle anne olmak üzere ebeveynlerle kurulan ilişkiler çocuğun temel kişilik gelişiminin yapılanmasını desteklerken kardeş kavramı da bu gelişime büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır. Kardeşlik bağı, kişilerin çoğu için hayatlarındaki en uzun süreli ilişki olma özelliği taşımaktadır. İlişkinin yapısı daha isteğe bağlı, daha eşitlikçi, tüm duygu durumları içeren, çocuğun sosyal ve arkadaşlık bağlarına da örnek oluşturma özelliği taşıyan bir bağdır.

Kardeşin doğumu ile değişen düzen

Yeni bir bireyin aileye dahil olması ailenin mevcut dinamiğini değiştirmektedir. Çocuk için en zorlu süreçlerden biri kardeşin aileye katılmasıdır. Bu sürecin yarattığı duygu durumu annenin hamileliğinin son aylarında ortaya çıkmaya başlar ve kardeşin doğumuyla devam eder. Çocuk için hayattaki en önemli en değerli varlığı olan anneyi paylaşmak zorunda kalacağını bilmek onda anneyi kaybedecekmiş gibi bir algıya sebebiyet verip endişeyi ortaya çıkarabilir.

 

Yazının aslına ulaşmak için bağlantıya tıklayınız.

#abi #abla #kardeş #aile #kıskançlık