İstanbul Aile Vakfı olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Büyük Aile Platformu iş birliğinde “Büyükşehirde Aile Olmak” başlığıyla Aile Çalıştayı’mızı gerçekleştirdik. Çalıştayda aile yapısına yönelik küreselleşme ve kentleşmenin beraberinde getirdiği etkiler derinlemesine ele aldı. Ayrıca dijitalleşme, demografik sorunlar ve şehirleşmenin aile üzerindeki baskıları çözüm önerileriyle değerlendirildi.
İstanbul Aile Vakfı olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Büyük Aile Platformu iş birliğinde “Büyükşehirde Aile Olmak” başlığıyla Aile Çalıştayı’mızı gerçekleştirdik.
Çalıştayın açılış programına İstanbul Valisi Davut Gül, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak, Beyoğlu Kaymakamı Atakan Aksoy, AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, MHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile akademisyenler, sanatçılar, basın mensupları ve kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri katıldı.
MODERN DÜNYA AİLEYİ TEHDİT EDİYOR
Aile Çalıştayı’mızın açılış konuşmasını İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üner Karabıyık yaptı. Karabıyık, modern dünyanın yıkıcı etkilerinin aile yapısını tehdit ettiğini belirterek dijital teknolojilerin ve sosyokültürel terör faaliyetlerinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
GELECEĞİN GÜÇLÜ BİREYLERİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
İstanbul Valisi Davut Gül yaptığı konuşmada geniş aile yapısının toplumun önemli bir değeri olduğunu belirterek İstanbul Valiliği’nin hayata geçirdiği “Ailemiz İstanbul” projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gül, eğitimden spora, müzikten rehberliğe kadar geniş bir yelpazede hayata geçirilen bu projelerin, toplumsal sorunlara çözüm sunma ve geleceğin güçlü bireylerini yetiştirme hedefi taşıdığını dile getirdi.
AİLE VİZYON BELGESİ İLE GÜÇLÜ AİLE, GÜVENLİ TOPLUM
Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak da aile kurumunun bireylerin huzuru ve toplumların istikrarı için vazgeçilmez olduğunu ifade etti. “Aile Vizyon Belgesi” ile aileyi güçlendirme ve sosyal riskleri azaltma yolunda önemli adımlar attıklarını belirten Dr. Madak, çalıştayın modern dünyanın hızlı değişimleri karşısında aile kavramının yeniden tanımlanması için önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
BÜYÜKŞEHİRLERDE AİLE OLMANIN ZORLUKLARI
Dr. İsrafil Kuralay da büyükşehirlerde aile olmanın zorlu bir mesele olduğunu ve bu konuda çözüm üretmenin önemini vurguladı. Dr. Kuralay, medeniyetimizin değerlerinden gelen cevapların bugün yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini belirterek, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin yalnızca akademik bilgi üretimiyle değil, topluma katkı sunan çalışmalarıyla da öncü bir rol üstlendiğini ifade etti. Üniversitenin, aile gibi toplumsal yapıların korunması ve geliştirilmesi için gerçekleştirilen bu tür çalışmalara destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, çalıştayın önemli sonuçlar üreterek hem akademik hem toplumsal fayda sağlayacağına inandığını söyledi.
AİLE VE EĞİTİM AYRILMAZ BAĞDIR
Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek ise konuşmasında ailenin eğitimin başladığı ilk kurum olduğunu ve aile ve eğitimin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. Şimşek, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin sadece akademik bilgi üretimiyle değil, topluma katkı sunan projeler ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da öne çıktığını ifade etti.
Üniversitenin Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte 16 farklı araştırma merkezinde gerçekleştirdiği çalışmalarla, aile ve eğitim gibi toplumsal konularda öncü rol üstlendiğini belirterek, lisansüstü programlarla da nitelikli aile danışmanları yetiştirerek topluma katkı sunduklarını dile getirdi.
AİLE DEĞERLERİ VE ÖZGÜRLÜK KAVRAMININ YENİDEN TANIMI
Prof. Dr. Ruhi Ersoy da modern yaşamın hız ve haz odaklı yapısının aile değerleri üzerindeki baskısını vurgularken kültürel mirasımızın sorunlara çözüm sunma noktasında önemine değindi.
Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları ise aileyi kimlik ve anlam kazandıran bir yapı olarak tanımlayarak, özgürlük kavramının önemine dikkat çekti. Hacıoğulları, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile sınırları yeniden çizmeye ve özgürlük kavramını cesur bir şekilde sahiplenmeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.
AİLE YAPISINA DAİR SAHA ÇALIŞMASI SONUÇLARI ÇALIŞTAYDA PAYLAŞILDI
Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve çalıştayın Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turgay Şirin, çalıştayın yönergesini sundu. Çalıştayda moderatörler ve raportörler eşliğinde mevcut sorunların analiz edilerek çözüm önerilerinin geliştirileceğini ifade eden Doç. Dr. Şirin, bu süreçte yapılan saha çalışmasının sonuçlarının da değerlendirmelere ışık tutacağını vurguladı.
Şehremini Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Yasan açılış oturumda 25 ilde 4 bin 202 kişiyle yapılan anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırma sunumunda aileyi huzur, mutluluk ve güvenin merkezi olarak gören bireylerin bu algısının komşuluk, şehir ve ülke düzeyine geçtikçe azaldığı tespit edildi. Büyükşehirde yaşamanın aile yapısına etkisi konusunda görüşler farklılık gösterirken, ekonomik sorunların aile içindeki başlıca problem olduğu belirtildi.
Araştırmada dijital medyanın toplumsal değerleri aşındırdığına yönelik kaygılar öne çıkarken, gençlerin evlilik ve çocuk sahibi olma konusundaki çekincelerinin ekonomik ve sosyal sebeplere dayandığı açıklandı.